Рятуємо абрикоси від моніліозу
07.06.2021 10:05:24
3
149

Рятуємо абрикоси від моніліозу

Регулярне і багате плодоношення рослин абрикоса обумовлено відповідністю їх біологічних властивостей умов зростання. До однієї з головних причин, що впливає на зниження врожайності рослин абрикоса належить захворювання мікозного виникнення - Моніліоз.

Моніліоз абрикоса, плодова гниль, або моніліальний опік, є досить поширеним грибковим захворюванням, що викликається аскомицетов Monilia cinerea. Найбільшої шкоди поразку цим патогенним збудником завдає в регіонах з помірним кліматом, особливо в районах з досить холодним і вологим весняним періодом на території України.

ЩО ТАКЕ Моніліоз абрикоси? ЯК ВІДРІЗНИТИ його від ІНШИХ ЗАХВОРЮВАНЬ?

Моніліальний опік — одне з найнебезпечніших захворювань садових дерев. Хвороба проявляється в двох формах — у вигляді моніліального опіку і сіркою плодової гнилі. Інфекція поширюється дуже швидко, вражаючи квіти, а потім і все дерево, включаючи плоди. В результаті ви можете втратити урожай, а в перспективі — і все дерево. Причина захворювання — гриб Monilia. Він вражає культуру через товкач квітки і потрапляє в гілку. У період цвітіння плодових дерев міцелій утворює велику кількість спор. Спори гриба потрапляють в зав'язь і цветоножку, а з неї — в луб'яні тканини пагонів, викликаючи їх засихання. Зараження можливе і через нирки.

Ще одне ім'я хвороби — сіра гниль. Сіра плодова гниль проявляється в пору дозрівання плодів. Спочатку на них з'являються невеликі бурі плями, які поступово охоплюють весь плід, утворюючи безліч попелясто-сірих подушечок гриба. Згодом плоди зморщуються, засихають, опадаючи або частково залишаючись на дереві джерелом інфекції на наступний рік. Зовні від інших її можна відрізнити так:

  1. На корі зараженого дерева видно світло-сірі подушечки, результат «роботи» грибкових спор.
  2. Гілки і листя змінюють колір на темно-коричневий і відсихають. Пізніше на дереві може відрости нова зелень, але вона протримається лише до осені.
  3. Заражена дерево різко знижує свою врожайність. Лише поодинокі плоди залишаються уцілілими, але і вони згнивають, лопаються і засихають в недозрілі стані.

як відбувається зараження дерев?

Сприятливі умови для зараження абрикоса — низька температура повітря навесні, в період цвітіння. Нерідко недосвідчені садівники списують опале квіти і зав'язі на холодні вітри і погану погоду. Однак це може бути ознакою куди більш серйозних проблем на вашій ділянці. Додаткові фактори для розвитку сірого гриба — висока вологість. Чим довше триває весняне похолодання, тим більше шансів для масового поширення монилиоза в вашому регіоні. Хоча для цього гриба часто досить кількох днів в травні, а також зараженого дерева в сусідському саду.

При таких погодних умовах затягується цвітіння, погіршується запилення, гриб рясно спороносит, створюються всі передумови для ідеального зараження і розвитку збудника хвороби. Хвороба небезпечна і після м'яких, вологих зим.

На уражених частинах дерева може спостерігатися спороношение гриба у вигляді дрібних сіруватих "подушечок", які служать вторинним джерелом інфекції і вражають плоди. Зараження відбувається через ранки пошкодженої шкірки, що наносяться комахами або при тісному контакті здорових плодів з хворими.


ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ

Правильно і своєчасно здійснюються профілактичні заходи при вирощуванні абрикоса в умовах присадибного господарства є дієвим заходом запобігання масового ураження садової культури моніліозом:

  1. Використовуйте для посадки саджанці стійких до захворювання сортів, придбані в розплідниках.
  2. При плануванні насаджень необхідно чітко дотримуватися оптимального інтервалу між абрикосовими саджанцями.
  3. В ураженого дерева систематично обрізайте сухі гілочки, плоди і спалюйте їх.
  4. Постійно знищуйте поросль між деревами.
  5. Обрізуйте крону так, щоб можна було якісно обприскувати дерево.
  6. У пізній осінній період розумно здійснювати перекопування грунту в пристовбурних кругах та між рядами.

Особливе значення надається правильному збору і збереженню зібраного врожаю. Плоди потрібно складати в попередньо продезинфіковану тару. Виключно важливо оберігати плоди в процесі збору та перевезення навіть від незначних механічних травм.

ХІМІЧНІ ЗАХОДИ:

Коментарі:

Написати коментар

Увага: HTML символи заборонені!